Multividuals en Bouwteams
Samenwerking als aanbestedingscriterium:
Steeds vaker zien we in de inframarkt aanbestedingen met Bouwteams, tweefasen-aanpak of andere vormen waarin samenwerking onderdeel is van de gevraagde aanpak. Multividuals gelooft in die aanpak en heeft hier vaak de rol van bouwteam- of samenwerkingscoach.
De meerwaarde van bouwteams is dat de kennis en ervaring van de markt wordt meegenomen in het zoeken naar de beste oplossing van het vraagstuk dat er ligt. Voorbeelden waarbij wij recentelijk betrokken zijn: het aanleggen van een tunnel in een druk woongebied, het renoveren van bruggen in Rijkswegen, het aanleggen van een vismigratierivier, het herinrichten van een druk winkelgebied, het renoveren van een ondergronds leidingstelsel en het uitvoeren van oeverbeschermingsmaatregelen. Bouwteamleden bundelen hun kennis en expertise in het bedenken van oplossingsrichtingen, ontwerpstappen van Voorlopig Ontwerp (VO) naar Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO), werkvoorbereiding en realisatie.
Daarbij komt dat de partijen vanuit het adagium 'Eerlijk geld voor eerlijk werk' op transparante wijze tot prijsvorming komen voor de uitvoering van het uitwerkte plan op basis van marktconforme prijzen inclusief een afspraak over een passende marge voor de opdrachtnemer. Het uiteindelijke resultaat: een oplossing die breed gedragen wordt, met beheersing van risico's tot een minimum en een eerlijke prijs.
Juist de ‘andere’ wijze van samenwerking vanuit gelijkwaardigheid vraagt om begeleiding. Het vraagt om openheid en transparantie. Om heldere afspraken over de verdeling van het werk: niet op basis van de bekende ON-OG verhouding, maar veel meer vanuit de toegevoegde waarde die de bouwteamleden en hun achterban kunnen bieden.
In de praktijk zien wij dat traditioneel gedrag op de loer ligt zonder dat teamleden het door hebben. Als begeleider van de samenwerking observeren wij dat en bespreken het in de teams.
Alles is bespreekbaar, maar niets is vanzelfsprekend. Wij dagen de teamleden dan ook uit om hun ideeën en beelden in te brengen en zich kwetsbaar op te stellen als men iets niet weet, of er een foute inschatting is gemaakt. Dat draagt bij aan vertrouwen als basis voor succesvol en op een plezierige wijze werken aan een uitdagende opdracht.
In onze begeleiding verzorgen wij regelmatig korte workshops over deelaspecten van bouwteams zoals organisatie en samenstelling bouwteams, sterke bouwteams op basis van Lencioni, besluitvorming in bouwteams en samenwerken aan open calculatie.
We nemen het bouwteam en mensen uit de tweede/derde schil mee in deze workshops om zo tot een gezamenlijk begrip en beeld te komen.
Onze verwachting is dat bouwteams in de komende tijd een blijvende werkvorm zal zijn in de infrawereld, waarbij naast de effectiviteit van bouwteams ook trots en werkplezier zullen bijdragen aan succesvol realiseren van projecten en opgaven.